Hoe kunnen we helpen?
Onpage SEO voor AI-zoekresultaten
Joke van der Mast
SEO-specialist Limburg
Hoe bereid je je website voor op de AI-zoekresultaten?
Om zichtbaar te worden in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, blijft het belangrijk om je webpagina’s te optimaliseren met de juiste zoekwoordenZoekwoorden zijn woorden die mensen intypen in Google. Ze worden gebruikt om informatie te vinden. We kennen shorttail en longtail zoekwoorden. Je gebruikt zoekwoorden om je content vindbaar te maken. Goede zoekwoorden sluiten aan bij de…. Generative Engine Optimization (GEO)Generative Engine Optimization (GEO) is de optimalisatie voor AI-aangedreven zoekopdrachten. Het wordt gebruikt om goed te scoren in AI-antwoorden. Bijvoorbeeld in Google’s nieuwe Search Generative Experience. Meer wordt vanaf 2025 een cruciaal onderdeel van zoekmachine-optimalisatie (SEO). On-page zoekmachineoptimalisatie zorgt er verder voor dat je website hoger scoort in de search engine results page (SERP’s).
Met de opkomst van Google Search Generative Experience (SGE)Search Generative Experience (SGE) is AI-zoekfunctionaliteit van Google. Het wordt gebruikt om directe antwoorden te tonen. Bijvoorbeeld bovenaan de zoekresultaten. Veel mensen snappen de impact nog niet. Bereid je content voor op deze shift. in 2025 gaan de zoekresultaten er beslist anders uitzien. Maar de focus op kwalitatieve, behulpzame contentContent is alle inhoud op je website. Het wordt gebruikt om informatie te delen. Bijvoorbeeld SEO-teksten, afbeeldingen of video’s. Ook podcasts en tools zijn content. Helpful content dat voldoet aan E-E-A-T helpt je bezoeker én… blijft net zo belangrijk! In dit artikel bespreek ik de beste praktijken voor on-page SEOOn-page SEO is alles wat je op je pagina zelf optimaliseert voor Google. Bijvoorbeeld je titel, tussenkoppen, afbeeldingen en zoekwoorden.Ook interne links, meta-teksten en gebruiksvriendelijkheid tellen mee. Het is de tegenhanger van off-page SEO, zoals… Meer voor AI-zoekresulaten. Zo kan jouw website ook in 2025 in AI-resultaten scoren, ondanks alle veranderingen in het Google-algoritme.
Inhoudsopgave
Samenvatting: onpage SEO voor AI-zoekresultaten
On-page SEO in 2025 draait niet langer alleen om zoekwoorden en headings, maar om gebruikservaring, semantische context en AI-proof content. Deze gids legt uit hoe je jouw pagina’s optimaliseert voor zowel zoekmachines als bezoekers, met aandacht voor helpfull content, E-E-A-TGoogle’s richtlijn voor contentoptmalisatie E-E-A-T staat: voor Ervaring, Expertise, Autoriteit, Vertrouwen. Het wordt gebruikt om contentkwaliteit te beoordelen. Aan E-E-A-T is inmiddels ook de de ‘H’ van Helpful content toegevoegd: H-E-E-A-T. Meer, Core Web VitalsCore Web Vitals zijn technische prestatiecijfers. Hieronder vallen Largest Contentful Paint, First Input Delay en First Contentful Paint. Ze zorgen voor een gebruiksvriendelijke webite. Hoe snel je pagina laadt is een belangrijke rankingsfactor voor Google. Meer en moderne HTML-structuur. Je ontdekt op deze pagina wat echt werkt in het AI-tijdperk van Google.
Belangrijkste punten
Gebruikerservaring is de nieuwe SEO-basis
Google kijkt anno 2025 verder dan keywords: pagina’s moeten snel laden (Core Web Vitals), intuïtief opgebouwd zijn én relevant aanvoelen voor de bezoeker. UX en SEO zijn definitief met elkaar verweven.SemantiekSemantiek gaat over de betekenis achter woorden en zinnen. In SEO helpt semantiek zoekmachines om te begrijpen waar een tekst écht over gaat, ook als synoniemen of verwante semantische termen worden gebruikt. Denk aan het… Meer en structuur winnen van keyword-stuffing
Je scoort niet meer met losse zoekwoorden, maar met thematische diepgang, semantische headings (H1-H3) en duidelijke interne structuur. AI begrijpt de context — dus je content moet die context leveren.AI-geschikte content is geen nice-to-have, maar must-have
Door de opkomst van AI Overviews en generatieve zoekresultaten moet je content snel, betrouwbaar en gestructureerd zijn. Denk aan speakable samenvattingen, rich snippetsRich snippets zijn naast featured snippets extra info in zoekresultaten. Ze worden gebruikt om je link op te laten vallen. Bijvoorbeeld sterren, prijzen of FAQ’s. Veel mensen denken dat het vanzelf verschijnt in Google. Gebruik… via structured dataStructured data of schema mark-up (zoals JSON-LD) is extra code voor zoekmachines. Het wordt gebruikt om context te geven aan je content. Bijvoorbeeld voor reviews of FAQ’s. Met structured data realiseer je rich snippets, featured… Meer en contentclusters die autoriteit uitstralen.
SEO voor AI-search
On-page SEO blijft altijd een cruciaal onderdeel voor elke website die zichtbaar wil zijn in de organische zoekresultaten en relevante bezoekers wil aantrekken. Er zijn twee manieren om dit te bereiken: via SEO (Search Engine Optimization) of SEASEA is adverteren in zoekmachines zoals Google. Je betaalt om bovenaan te staan in de zoekresultaten.Bijvoorbeeld met Google Ads bij commerciële zoekwoorden. SEM (zoekmachinemarketing) combineert SEO (gratis verkeer) en SEA (betaald verkeer).Samen vormen ze een… (Search Engine Advertising ofwel zoekmachine-adverteren). Het verschil? Met zoekmachine-optimalisatie zijn de kliks naar je website gratis, terwijl je bij SEA betaalt per klik. Beide technieken vallen onder de overkoepelende term Search Engine Marketing (SEM).
Door on-page SEO goed toe te passen, zorg je niet alleen voor gratis verkeer via organische zoekresultaten. De kosten per klik bij betaalde advertenties in Google zijn dan ook iets lager. Dit maakt on-page SEO een onmisbare factor binnen zowel SEO als SEA en nu ook voor AI-antwoorden in de zoekresultaten. Kortom, een sterke on-page SEO-strategieEen SEO-strategie is je plan om beter vindbaar te worden in zoekmachines. Het omvat o.a. zoekwoordenonderzoek, contentclusters, technische optimalisatie en slimme interne links. Zo bouw je een sterke topic autority op. Meer vormt ook in 2025 de basis van succesvolle zoekmachinemarketing!
Onpage SEO en AI-zoekresultaten vanaf 2025
In de wereld van SEO en SEA is er altijd sprake van verandering en evolutie. Het is dan ook geen verrassing dat het algoritmeEen algoritme is een reeks instructies die computers (zoals Google of ChatGPT) gebruiken om een probleem op te lossen of een taak uit te voeren. In SEO bepaalt een algoritme bijvoorbeeld welke websites bovenaan komen. Meer van Google Gemini een steeds grotere rol speelt in zoekmachineoptimalisatie en adverteren. Maar wat betekent dit voor de toekomst van SEO en hoe werkt SEO in de praktijk? Het is belangrijk om te begrijpen hoe zoekmachineoptimalisatie evolueert en welke strategieën bedrijven kunnen gebruiken om beter zichtbaar te blijven in een steeds veranderend digitaal landschap.
Google Gemini is Google's grootste en meest geavanceerde AI-model. Het is ontwikkeld door Google DeepMind en werd eind 2023 gelanceerd.
Joke van der Mast
Onderdeel van Gemini is RankBrainRankBrain is een onderdeel van Google’s algoritme dat met behulp van AI (machine learning) beter begrijpt wat mensen bedoelen met hun zoekopdracht — zelfs als ze die vaag of onduidelijk formuleren. Het helpt Google om… Meer dat helpt bij het interpreteren van zoekopdrachten en het rangschikken van zoekresultaten. Het machine learning-algoritme van Rankbrain heeft grote gevolgen voor SEO-strategieën, aangezien de traditionele tactieken van keyword targeting en linkbuildingLinkbuilding is het actief verzamelen van backlinks naar jouw website. Ze geven je site meer autoriteit in de ogen van Google. Hoe sterker de link, hoe meer linkjuice je ontvangt. niet langer voldoende zijn om hoog te scoren in de zoekresultaten.
Sinds de Google-updates in 2024 ligt de focus vooral op het bieden van waardevolle, behulpzame content en een optimale gebruikerservaring. Google AI is nu in staat om met geavanceerde technieken zoekopdrachten veel beter te begrijpen en hierdoor relevante resultaten aan gebruikers te presenteren.
Google Search Generative Experience veranderen de zoekresultaten
Zoekresultaten veranderen door de integratie van AI-technologie in Google Search. Via de Search Generative Experience (SGE) experimenteert Google met AI-gegenereerde antwoorden bovenaan de zoekresultaten. Dit past in de trend van ‘zero-click searches’, waarbij gebruikers hun antwoord direct in de zoekresultaten vinden. Voor websites betekent dit dat ze hun SEO-strategieën moeten aanpassen om zowel in traditionele zoekresultaten als in deze nieuwe AI-gedreven weergaven goed te presteren.
Onpage SEO-optimalisatie factoren voor AI-search
Bij zoekmachine-optimalisatie spelen factoren zoals zoekwoordenonderzoekZoekwoordenonderzoek (keyword research) is het proces van het vinden van relevante zoekwoorden en semantische zoekwoorden die mensen in Google typen. SEO-tools als Ahrefs, Moz, etc. en AI (zoals ChatGPT) helpen hierbij om kansen te spotten… Meer, technische optimalisatie, kwalitatieve content en linkbuilding een cruciale rol. Elk van deze aspecten helpt om de zichtbaarheid van een website te vergroten en hogere posities in zoekmachines te behalen. Daarnaast spelen de onderstaande SEO-factoren op een websitepagina een belangrijke rol:
Title tagDe title tag (of SEO-titel) is de titel van een webpagina zoals die in Google verschijnt. Het is een van de belangrijkste meta tags voor SEO en beïnvloedt zowel de klikfrequentie (CTR) als de zichtbaarheid… Meer (SEO-titelDe SEO-titel of tittle tag is de titel van je pagina. De SEO-titel staat boven de meta-omschrijving in de zoekresultaten. Meer)
Meta descriptionEen meta description of meta-omschrijving is een korte tekst die onder je SEO-titel in Google staat. Meer (meta-omschrijving)
URL-structuurURL-structuur is de opbouw van je webadressen. Het wordt gebruikt voor duidelijkheid en vindbaarheid. Bijvoorbeeld /blog/seo-tips/ i.p.v. /?p=123. Houd de URL kort, logisch en leesbaar. en breadcrumbs
Interne links
Externe links (backlinks)
Social media integratie
Content kwaliteit en relevantie
Thematische content clustering
Content hiërarchie
Content lengte en diepte
Leesbare en scanbare content
Keyword-optimalisatie
Media optimalisatie
Afbeeldingen (inclusief alt-teksten)
Video’s
Podcasts
Webfonts
Interactieve elementen
Schema mark-up (structured data)
Technische SEOTechnische SEO is het optimaliseren van de achterkant van je website. Het zorgt ervoor dat zoekmachines je site goed kunnen vinden en begrijpen.Bijvoorbeeld door snelle laadtijden, een duidelijke structuur en veilige verbinding (https). Ook zaken…
Core Web Vitals
Laadsnelheid
Mobile responsiveness
HTML-semantiek
Canonicalization
Redirects
XML-sitemap
Robots.txtRobots.txt is een bestand dat crawlers aanstuurt. Het wordt gebruikt om delen van je site te blokkeren. Dit kan handig zijn als je niet wilt dat bepaalde informatie wordt geïndexeerd door zoekmachines. Het bestand staat…
Response codes
Gebroken links en 404-pagina’s
JavaScript rendering
Interne zoekfunctie
Pagination
HTTPS-implementatie
Caching
Compressie
SERP-features optimalisatie
Featured snippets
FAQ-schema
People Also Ask
Rich results
Lokale SEOLocal SEO of lokale SEO is optimalisatie van je website voor lokale vindbaarheid in je regio. Bijvoorbeeld via Google Maps en lokale zoektermen.
Google BedrijfsprofielGoogle Bedrijfsprofiel is je bedrijfsvermelding in Google. Het wordt gebruikt om lokaal vindbaar te zijn. Bijvoorbeeld je openingstijden en reviews. Optimaliseer dit profiel voor lokale SEO.
NAP-consistentie
Lokale schema markup
Reviews en ratings
Lokale backlinks
Gebruikerservaring (UX)
NavigatiestructuurDe navigatiestructuur is hoe je pagina’s verbindt via menu’s en links. Een heldere structuur – met contentclusters, silo’s, cornerstone content, een slimme interne linkstructuur en breadcrumbs – helpt bezoekers én zoekmachines sneller de weg te… Meer
Mobiele gebruiksvriendelijkheid
Page layout
Interactieve elementen
Formulieren optimalisatie
Site search optimalisatie
Browsing experience
E-commerce specifieke factoren
Productschema’s
Filteropties
Productreviews
Voorraadstatus
Prijsinformatie markup
Internationale SEO
Hreflang implementatie
Geo-targeting
Meertalige content
Internationale redirects
Title-tag
De structuur van een webpagina wordt bepaald door verschillende soorten titels. De title tagEen tag is een label dat je aan content kunt hangen om die te categoriseren of vindbaar te maken. Denk aan blogtags of HTML-tags. Ze helpen bij interne linkstructuur, navigatie en kunnen bijdragen aan betere… Meer (ook wel SEO-titel genoemd) is een meta-element dat verschijnt in zoekresultaten en browsertabs. De optimale lengte is 50-60 tekens en moet de primaire zoektermEen zoekterm is een combinatie van 3 of 4 zoekwoorden die iemand intypt in een zoekmachine zoals Google. Meer bevatten en uniek zijn voor elke pagina. Daarnaast moet deze SEO-titel de gebruiker motiveren om te klikken.
Elke webpagina bevat zichtbare koppen (H1-H6) die de content structureren. De H1 is de hoofdkop van je pagina, gevolgd door subkoppen (H2-H6) die de content verder indelen. Deze hiërarchische structuur is belangrijk voor zowel zoekmachines als gebruikers om de inhoud goed te kunnen begrijpen.
Meta-tags
Meta-tags zijn onzichtbare HTML-elementen die essentieel zijn voor on-page zoekmachineEen zoekmachine helpt mensen om informatie op internet te vinden. Bijvoorbeeld Google, Bing of DuckDuckGo.Je typt een zoekwoord in en krijgt een lijst met resultaten. Die lijst heet een SERP. … optimalisatie. Ze geven zoekmachines en sociale media platforms cruciale informatie over je website-inhoud. De belangrijkste meta-tags zijn de title tag, die de paginatitel toont in zoekresultaten, en de meta description, die een korte omschrijving geeft.
Daarnaast zijn de robots meta-tag voor zoekmachine-instructies, de viewport meta-tag voor mobiele weergave en sociale media meta-tags (zoals Open Graph en Twitter Cards) belangrijk voor optimale contentweergave op sociale platforms. Deze meta-tags zijn cruciaal voor de zoekmachine optimalisatie SEO en de presentatie van je content.
Meta description
De meta description (of meta-omschrijving) is een korte omschrijving die in Google’s zoekresultaten onder de titel verschijnt. De optimale lengte is 155-160 tekens en moet een call-to-action bevatten. De meta-omschrijving verschijnt onder de SEO-titel in de zoekresultaten en dat is je kans om potentiële bezoekers te overtuigen op jouw link te klikken.
Een goede meta description bevat relevante zoekwoorden en geeft een aantrekkelijke samenvatting van wat bezoekers op de pagina kunnen verwachten. De meta desciption is van grote invloed op de klikratio ofwel de click-through rate en moet zoekwoorden bevatten maar ook natuurlijk lezen.
URL-structuur en breadcrumps
Een duidelijke URL-structuur helpt zoekmachines én bezoekers om de structuur van je website te begrijpen. Gebruik beschrijvende URLs die het onderwerp van de pagina weergeven en vermijd lange strings van cijfers of parameters. Versterk de navigatie met breadcrumbsBreadcrumbs (broodkruimelnavigatie) verbeteren de gebruiksvriendelijkheid én SEO-structuur. Ze tonen je locatie op een website als een klikbaar pad bovenaan de pagina, bijvoorbeeld: Home > Diensten > SEO-copywriting. Elke stap is een link terug. Ze maken…: dit een visueel pad dat bezoekers laat zien waar ze zich op de website bevinden (bijvoorbeeld: Home > BlogEen blog is een informatief stuk op je website. Het wordt gebruikt om kennis, nieuws of tips te delen. Een blog trekt bezoekers via zoekwoorden en vragen. Blogs helpen bij je zichtbaarheid in Google en… > SEO Tips). Deze combinatie van logische URLs en breadcrumbs maakt je website gebruiksvriendelijker en verbetert de vindbaarheid in zoekmachines.
Zoekwoord in URL
Zoekwoorden in URLs (het adres van de webpagina) spelen een belangrijke rol bij SEO. Verwerk in de URLEen URL is het webadres van een pagina. Je ziet het bovenin je browser, zoals: www.jouwwebsite.nl/seo. Elke pagina op internet heeft een eigen URL. Een duidelijke URL helpt bezoekers én zoekmachines. Verandert een URL? Gebruik dan… het belangrijkste zoekwoord (focus keyword) op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld: ‘/wintervakantie-frankrijk’ is beter dan ‘/pagina-12345’. Houd URLs kort en beschrijvend en gebruik koppeltekens tussen woorden. Een goed geoptimaliseerde URL helpt zowel zoekmachines als bezoekers om de inhoud van je pagina te begrijpen.
Interne links
Interne links verbinden verschillende pagina’s binnen je website met elkaar. Door strategisch te linken naar relevante content, help je zowel bezoekers als zoekmachines om door je website te navigeren. De ankertekstEen ankertekst of anchor text, is de klikbare tekst van een link. Het wordt gebruikt om context te geven aan een interne link. Bijvoorbeeld ‘lees meer over SEO’. Gebruik bij voorkeur een zoekwoord in de… – de klikbare woorden in een link – speelt hierbij een cruciale rol.
Gebruik beschrijvende ankerteksten in elke klikbare link die het onderwerp van de doelpagina weergeven, bijvoorbeeld ‘wintervakanties in Frankrijk’ in plaats van algemene termen als ‘klik hier’ of ‘lees meer’. Dit helpt zoekmachines om de context en relevantie van de gelinkte pagina te begrijpen. Bovendien verspreidt een goede interne linkstructuurDe interne linkstructuur is hoe pagina’s binnen je website onderling met elkaar zijn verbonden via links. Een slimme structuur – met contentclusters, silo’s, pillar pages en cornerstone content – helpt bezoekers én zoekmachines je content… Meer de ‘link juice’ (SEO-waarde) door je website en helpt bij het ontwikkelen van een contenthiërarchieContenthiërarchie is de manier waarop je websitepagina’s logisch en gestructureerd ordent. Denk aan één centrale pagina (een pillar page) met daaronder gerelateerde subpagina’s. Deze structuur – vaak opgebouwd als een contentcluster – helpt bezoekers én… Meer.
Externe links
Externe links, ook wel backlinks genoemd, zijn essentieel voor off-page SEOOff-page SEO is alles wat buiten je website gebeurt om je vindbaarheid te verbeteren. Backlinks van andere sites laten Google zien dat je website betrouwbaar en belangrijk is. Linkbuilding is een vorm van off-page SEO…. Meer. Dit omvat alle optimalisatie-activiteiten buiten je eigen website. Simpel gezegd zijn backlinks links van andere websites naar jouw site. Ze bepalen de online autoriteit van je website. Een sterk linkprofiel verhoogt de autoriteit en draagt bij aan betere vindbaarheid en meer organisch verkeerOrganisch verkeer is gratis websiteverkeer via zoekmachines. Bezoekers komen op je site na een zoekopdracht in Google. Je betaalt niet voor deze klik, zoals bij advertenties. Het is het resultaat van goede SEO en sterke content.Je….
Backlinks zijn cruciaal voor de zoekmachine ranking van Google, omdat ze als digitale aanbevelingen fungeren. Ze vergroten de online zichtbaarheid en stimuleren de groei van organisch verkeer naar jouw website.
De kwaliteit van backlinks is belangrijker dan de kwantiteit. Eén link van een gezaghebbende website is waardevoller dan tientallen links van irrelevante sites.
Een effectieve off-page SEO-strategie richt zich op het verkrijgen van natuurlijke backlinks door waardevolle content te creëren, relaties op te bouwen binnen je branche en expertise te delen.
Social media integratie
Social media is voor zoekmachine- optimalisatie belangrijk. Social media-integratie gaat verder dan alleen het plaatsen van social share buttons op je website. Het vraagt om een doordachte strategie waarbij je website en sociale mediakanalen elkaar versterken. Implementeer social meta tags zoals Open Graph (voor Facebook) en Twitter Cards, zodat je content er optimaal uitziet wanneer deze wordt gedeeld.
Deze tags bepalen welke afbeelding, titel en beschrijving worden getoond op sociale platforms. Daarnaast kunnen social signals – de mate waarin je content wordt gedeeld en besproken op sociale media – indirect je SEO-prestaties beïnvloeden. Door relevante social proofSocial proofing is de neiging om keuzes te baseren op het gedrag van anderen. Reviews, testimonials en “Al 1.000 mensen gingen je voor” maken je betrouwbaarder én overtuigender.Gerelateerd: Cialdini, neuromarketing, FOMO, neuro-copywriting, storytelling…. Meer zoals recensies, testimonials en sociale media feeds op je website te tonen, versterk je bovendien het vertrouwen van bezoekers in je merk.
Content kwaliteit en relevantie
Kwalitatieve, helpende en relevante content vormt het fundament van elke succesvolle SEO-strategie en gaat verder dan op een webpagina relevante trefwoorden te plaatsen en content optimaliseren. Goede content sluit niet alleen aan bij de zoekintentieDe zoekintentie is het doel van de zoeker. Het wordt gebruikt om passende content te maken. Bijvoorbeeld informatieve SEO-teksten voor informatieve zoekopdrachten. Meer van je doelgroep, maar voegt waarde toe en beantwoordt zoekvragenZoekvragen zijn vragen die mensen stellen in Google. Ze geven inzicht in wat iemand écht wil weten: de zoekintentie.Goede, helpende content beantwoordt die zoekvragen duidelijk en volledig. Blogs en kennisartikelen zijn ideaal om zoekvragen te…. Google beloont goede content die uitgebreid, goed gestructureerd en expertisegedreven is.
Mediaoptimalisatie
Afbeeldingen en video’s verrijken de content van een webpagina, maar alleen als ze goed geoptimaliseerd zijn. Zorg voor:
– Geoptimaliseerde bestandsnamen met relevante zoekwoorden
– Alt-tags met beschrijvende tekst (voor SEO en toegankelijkheid)
– Goede kwaliteit afbeeldingen en video’s
– Passende formaten voor verschillende apparaten
Alt-teksten
De alt-tekstDit is een beknopte beschrijving van een afbeelding. De alt-tekst wordt door zoekmachines gelezen en biedt ondersteuning aan mensen met een visuele beperking. Meer (alternative text) is essentieel voor SEO omdat het de zoekmachines helpt begrijpen waar een afbeelding, video of podcast over gaat. Alt-teksten verbeteren de toegankelijkheid van websites door visuele elementen te beschrijven voor gebruikers met een visuele beperking. Een beschrijvende tekst zoals ‘bruine hond in mand’ is effectiever dan een bestandsnaam en helpt zowel SEO als toegankelijkheid.
Schema mark-up
Schema mark-up is een gestandaardiseerde code (meestal in JSON-LDJSON-LD is een manier om structured data toe te voegen. Het wordt ook wel Schema genoemd. Het wordt gebruikt om Google extra context te geven. Bijvoorbeeld over producten, personen of events. Google vertoont dit als…, Microdata of RDFa) die wordt toegevoegd aan de HTML van een website. Het is ontwikkeld door Schema.org, een samenwerking van zoekmachines om gestructureerde gegevens te standaardiseren.
Schema mark-up, of gestructureerde gegevens, is een type metadata dat zoekmachines zoals Google en Bing helpt beter te begrijpen waar een webpagina over gaat. Dit leidt tot betere zoekresultaten en meer zichtbaarheid voor gebruikers.
Technische SEO-optimalisaties
Naast on-page SEO-technieken is technische SEO van groot belang. Het omvat schone code, snelle laadtijden en een mobielvriendelijke website, wat essentieel is voor een hogere zoekmachine ranking. Technische optimalisatie zorgt ervoor dat bezoekers niet hoeven te wachten op het laden van je website, waardoor ze minder snel wegklikken.
Onder technische SEO-optimalisatie vallen:
Core Web Vitals (CWV)
Laadsnelheid
- Mobile responsivenes
SSL-beveiliging
HTML-semantiek
Canonicalization
Redirects
XML-sitemap
Robots.txt
Response codes
Gebroken links en 404-pagina’s
JavaScript rendering
Interne zoekfunctie
Pagination
HTTPS-implementatie
Caching
Compressie van afbeeldingen
SERP-features optimalisaties
Featured snippets zijn directe antwoorden bovenaan in de organische resultaten van Google. Ze worden ook wel SERP-features genoemd. Je ziet je vaak in de vorm van een paragraaf, lijst of tabel. Een vermelding als SERP-feature realiseer je door middel van het verbeteren van je content, structuur en met schema-markup.
Veel voorkomende SERP-features zijn:
Knowledge panels
Local packDe Local Pack is een SERP-feature in Google met lokale bedrijven. Het verschijnt bij zoekopdrachten met een locatie (local search) boven of naast de gewone zoekresultaten.Je ziet meestal een kaart, bedrijfsnamen, sterren en openingstijden. Een… Meer (Google Mijn Bedrijf)
Video’s
Afbeeldingen
AMP-pagina’s
FAQ’s
People also Ask
- Verrijkte resultaten
Om ervoor te zorgen dat jouw website in aanmerking komt voor deze speciale zoekresultaten, is het belangrijk om de juiste Schema markup te gebruiken. Daarnaast is content-optimalisatie essentieel om op te vallen tussen alle andere resultaten. Zorg er ook voor dat je website goed geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.
Lokale SEO
Lokale SEO (local SEO) zorgt ervoor dat je website beter wordt gevonden in de organische zoekresultaten voor lokale zoekopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan “beste restaurants in Amsterdam” of “kappers in de buurt”. Door je website te optimaliseren voor lokale zoektermen en met lokale content én door gebruik te maken van Google Bedrijfsprofiel, verschijnt jouw bedrijf hoger verschijnt in Google en trek je meer klanten aan. Punten die voor lokale SEO van belang zijn:
Een up-to-date Google Bedrijfsprofiel; elke bedrijf kan een bedrijf-profiel aanmaken en zo de online aanwezigheid in Google Search en Google Maps beheren.
NAP-consistentie: consistentie van naw-gegevens van je bedrijf over alle online platforms.
Lokale schema markup: via gestructureerde gegevens (schema: lokale bedrijven) geef je openingstijden, locatie en contactgegevens door aan Google.
Reviews en ratings: klantbeoordelingen en sterrenwaarderingen zijn belangrijk voor lokale vindbaarheid en klantvertrouwen.
Lokale backlinks: links van lokale websites helpen bij lokale zoekmachineoptimalisatie.
Gebruikerservaring (UX)
Door middel van het optimaliseren van de gebruikerservaring wordt een website gebruiksvriendelijk en werkt deze goed op mobiele apparaten. Hiervoor zijn de volgende punten belangrijk:
Navigatiestructuur
Mobiele gebruiksvriendelijkheid
Pagina/layout
Interactieve elementen (knoppen/sliders)
Formulier-optimalisatie
Site search optimalisatie (verbeteren van de interne zoekfunctie)
Browsing experience
E-commerce specifieke factoren
Voor een effectieve online marketingstrategie in de E-commerde zijn de volgende factoren van belang:
Productschema’s: gestructureerde gegevens om productinformatie zoals prijs, voorraad en beoordelingen weer te geven.
Filteropties: filteren van producten op criteria zoals prijs, merk of categorie.
Productreviews: klantbeoordelingen die vertrouwen en conversieConversie is het moment waarop een bezoeker iets doet wat jij wilt. Bijvoorbeeld: inschrijven, kopen, bellen of downloaden. Een landingspagina moet een conversiedoel hebben.Een duidelijke call to action maakt dat verschil. Meet je conversie met… kunnen verhogen.
Voorraadstatus: productbeschikbaarheid, zoals “op voorraad” of “uitverkocht.”
Prijsinformatie markup: gestructureerde gegevens om prijzen in zoekresultaten weer te geven.
Internationale SEO
Voor bedrijven die wereldwijd actief zijn, zijn er specifieke SEO-factoren waar rekening mee moet worden gehouden:
Hreflang implementatie: een tag die zoekmachines vertelt welke taal en regio voor een pagina bedoeld zijn.
Geo-targeting: het richten van content op specifieke geografische gebieden.
Meertalige conten: het aanbieden van inhoud in meerdere talen om een breder publiek te bereiken.
Internationale redirects: het automatisch doorsturen van gebruikers naar een taalspecifieke of regionaal relevante versie van een website.
Internationale backlinks: het verkrijgen van backlinks van relevante internationale websites.
Heeft dit artikel je meer inzicht gegeven? Deel het met anderen en laten we samen onze kennis verder 'verrijken'
Joke van der Mast
Veelgestelde vragen
Wat is on-page SEO?
On-page SEO verwijst naar alle optimalisaties die je op je eigen website uitvoert om beter gevonden te worden in zoekmachines, zoals het verbeteren van titels, headings, content, interne links en laadsnelheid.
Wat is er veranderd aan on-page SEO in 2025?
In 2025 ligt de focus op gebruikservaring, semantiek, AI-readiness en E-E-A-T. Core Web Vitals, structured data en contextuele content spelen een grotere rol dan ooit tevoren.
Wat zijn Core Web Vitals en waarom zijn ze belangrijk?
Core Web Vitals zijn prestatie-indicatoren van Google die meten hoe snel en stabiel een pagina laadt. Belangrijke metrics zijn LCP (Largest Contentful PaintLargest Contentful Paint – LCP meet hoe snel de grootste zichtbare content op je pagina wordt geladen. Bijvoorbeeld een grote afbeelding, koptekst of video. Het is net als First Input Delay een onderdeel van de Core…), FID/INP (interactietijd) en CLS (layoutverschuivingen). Ze beïnvloeden je ranking direct.
Hoe helpt structured data bij on-page SEO?
Structured data (zoals JSON-LD) maakt de inhoud van je pagina beter begrijpelijk voor zoekmachines. Het kan leiden tot rich snippets en betere zichtbaarheid in AI Overviews en voice searchVoice search is zoeken met je stem. Het wordt gebruikt via smartphones of smart speakers. Bijvoorbeeld ‘Waar vind ik een SEO-specialist?’. Veel content is nog niet spraakvriendelijk. Schrijf voor vragen, niet alleen keywords..
Hoe optimaliseer ik content voor AI-overviews?
Gebruik duidelijke headings, geef beknopte antwoorden op vragen, integreer semantisch rijke termen, en gebruik schema markup (zoals FAQPage
en Article
). Zorg voor inhoud die snel te begrijpen én betrouwbaar is.