SEO-specialist Limburg en Breinschrijver
Publicatiedatum: 23-05-2025
Ooit ging SEO over zoekwoordenZoekwoorden zijn woorden die mensen intypen in Google. Ze worden gebruikt om informatie te vinden. We kennen shorttail en longtail zoekwoorden. Je gebruikt zoekwoorden om je content vindbaar te maken. Goede zoekwoorden sluiten aan bij de… tellen, linkjes verzamelen en trucjes (zoals grey hat SEOGrey hat SEO zit tussen White hat SEO en Black hat SEO in: het gebruikt tactieken die niet per se verboden zijn, maar wel op het randje. Denk aan AI-gegenereerde content zonder menselijke check. Meer en black hat SEOBlack hat SEO gebruikt trucs om snel hoger te scoren in Google, zoals keyword stuffing, cloaking of doorway pages. Het lijkt slim, maar je riskeert een Google-penalty. Houd je daarom aan White hat SEO. Meer) toepassen. Nu draait het om relevantie, beleving en échte waarde voor de lezer. Die verschuiving hebben we mede te danken aan AI. Dankzij kunstmatige intelligentie hoeven we eindelijk niet meer te schrijven voor een algoritmeEen algoritme is een reeks instructies die computers (zoals Google of ChatGPT) gebruiken om een probleem op te lossen of een taak uit te voeren. In SEO bepaalt een algoritme bijvoorbeeld welke websites bovenaan komen. Meer – maar voor mensen.
📉 Dus schrijf jij nog steeds alleen om te rankenRanken is je positie in Google. Het wordt gebruikt om zichtbaarheid te meten. Bijvoorbeeld plek 1 versus plek 10. Hoe hoger je ranking, hoe groter de kans dat mensen jouw website vinden en bezoeken. Om… Meer? Dan rank je straks helemaal nergens meer. En dat is goed nieuws.
Want dit betekent dat antwoorden op échte vragen terrein winnen en dat context belangrijker is geworden dan exacte zoekwoorden toepassen. Kwaliteit, betrouwbaarheid en empathie bepalen vanaf vandaag jouw online zichtbaarheid.
AI leest niet meer als een robot, maar als een mens. Dat is een gamechanger. Heb jij ooit ‘juridisch advies zzp’ niet letterlijk geschreven, maar het wel omschreven als ‘hulp bij ondernemersvragen over contracten’? Grote kans dat Google de bedoeling snapt en je website tóch laat ranken. Dat geeft ruimte voor:
Creatieve, natuurlijke teksten.
Minder herhaling van spammy keywords.
Meer focus op je merkverhaal, tone of voice en expertise.
Veel bedrijven schrijven nog voor zoekmachines anno 2013. Maar in 2024/2025 lezen AI-systemen niet wat je zegt, maar hoe je het zegt – én waarom. Je krijgt nu slechtere posities in de SERP’s als je:
Loze beloftes doet zonder bewijs (zoals reviews).
Geen duidelijke structuur of call-to-action biedt.
Niet inspeelt op échte behoeften of zoekintentieDe zoekintentie is het doel van de zoeker. Het wordt gebruikt om passende content te maken. Bijvoorbeeld informatieve SEO-teksten voor informatieve zoekopdrachten. Meer.
En ja, zulke pagina’s verschijnen ook niet meer in Google’s AI-overviews.
SEO (Search Engine Optimization) wordt PEO: People Experience Optimization. Het blijft SEO, maar dan veel meer gericht op de mens. Hier zijn 3 concrete stappen om direct toe te passen:
Wat wil je bezoeker écht weten? Stel je een dialoog voor, geen monoloog. De dialoogmethode van Dr. Vögele helpt hierbij. Hij onderscheidt 5 fases:
Trek aandacht met een herkenbare pijn of behoefte.
Toon begrip voor de situatie van je lezer.
Bied perspectief met jouw oplossing.
Onderbouw met bewijs en geruststelling.
Sluit af met een logische actie of volgende stap.
Gebruik scanbare structuren: tussenkoppen, bullets, witruimte en korte alinea’s.
Vermijd jargon en lange zinnen. Beantwoord lezersvragen als via tussenkopjes. Denk niet als schrijver, maar als lezer met weinig tijd. En lezers met haast, die scannen kopjes! Neuro-copy (schrijven voor het brein) gebruikt beïnvloedingstechnieken van Cialdini die jouw lezer tot actie aanzet.
Gebruik ChatGPTChatGPT is net als Google BARD een AI-assistent die teksten genereert. Het wordt gebruikt voor ideeën, content en gesprekken. Het is ontwikkeld door OpenAI en traint op taal. of andere tools om je op weg te helpen met de opbouw van je tekst, het vinden van zoekvragenZoekvragen zijn vragen die mensen stellen in Google. Ze geven inzicht in wat iemand écht wil weten: de zoekintentie.Goede, helpende content beantwoordt die zoekvragen duidelijk en volledig. Blogs en kennisartikelen zijn ideaal om zoekvragen te… of invalshoeken. Maar schrijf zélf, vanuit je eigen praktij, kennis en expertise. Vanuit de stem van jouw merk. Dát is wat vertrouwen schept en jou onderscheidt van alle generieke AI-content!
De tijd van trucjes is voorbij. Je hoeft je niet meer te verstoppen achter ‘de beste loodgieter Limburg’. Laat je merk spreken. Geef waarde. En gebruik taal die écht raakt. AI heeft ons juist dichter bij de mens gebracht. En dat is misschien wel de mooiste ironie van deze digitale tijd.
Wil je jouw websiteteksten en SEO-contentstrategie écht mensgericht maken? Laten we samen kijken waar jouw kansen liggen!
Vind je dit een interessant en behulpzaam artikel? Deel hem dan met je netwerk: dat wordt erg gewaardeerd!