SEO-specialist Limburg en Breinschrijver
Publicatiedatum: 09-05-2025
“Joke, ik wil best investeren in SEO. Maar dan moet ik wél weten wat het me oplevert. Meer verkeer is leuk, maar ik wil dat m’n telefoon vaker rinkelt.”
Dat zei Erik, eigenaar van een snelgroeiend dakdekkersbedrijf, toen hij bij mij aan tafel schoof. En eerlijk? Hij verwoordde precies wat veel mkb’ers denken, maar vaak niet hardop durven zeggen.
Als SEO-specialist én neuro-copywriter snap ik zijn twijfel. SEO voelt vaak als iets technisch en vaags. Je hoort vakjargon, ziet geen directe resultaten en je krijgt zelden harde garanties. Toch wist ik zeker: ik kon Erik helpen. Hoe? Door hem kennis te laten maken met conversie-SEO.
Conversie-SEO gaat verder dan alleen hoger scoren in zoekmachines. Het draait óók om je bezoekers overtuigen. Je trekt bezoekers naar je site, maar zorgt er daarna ook voor dat ze klant worden. Je optimaliseert dus niet alleen voor Google, maar vooral voor de mens achter het scherm.
Erik had een prima website. Mooie foto’s, duidelijke diensten. Toch gebeurde er weinig. Bezoekers kwamen wel, maar haakten weer af. Hij had eerder met een SEA-bureau gewerkt. “Daar betaal ik en zie ik meteen resultaat. SEO voelt meer als een gok.” Hij is niet de enige.
Veel ondernemers hebben dezelfde vragen als Erik:
Wat levert SEO mij op aan omzet of leads?
Hoe snel zie ik resultaat?
Kan ik niet beter blijven adverteren?
Mijn tegenvraag is dan: wil je blijven betalen voor elke klik of wil je structureel gevonden én gekozen worden?
De klassieke SEO-benadering stopt bij zichtbaarheid in Google en andere zoekmachines. Maar wat als je website goed wordt gevonden en er tóch niemand contact opneemt? Dan mis je de kern. Met SEO scoor je hoger in Google. Maar met conversie-SEO haal je het maximale uit die bezoekers. Je richt je op hun gedrag, behoeften en twijfels. Wat willen ze? Waar haken ze op af? Waar denken ze: ja, dit zoek ik!?
ConversieConversie is het moment waarop een bezoeker iets doet wat jij wilt. Bijvoorbeeld: inschrijven, kopen, bellen of downloaden. Een landingspagina moet een conversiedoel hebben.Een duidelijke call to action maakt dat verschil. Meet je conversie met… en SEO horen bij elkaar als hagelslag en boter. Zonder de boter (UX & neuro-copy), valt de hagelslag (je bezoeker) zó van je boterham af.
Toen ik Erik uitlegde wat neuro-copywritingNeuro-copywriting is schrijven voor het brein. Het betekent overtuigend en breinvriendelijk communiceren met je doelgroep. Neuro-copywriting is copy die raakt én werkt. Neuro-tekst gecombineerd met SEO-copywriting maakt een tekst vindbaar en onweerstaanbaar. is, werd hij stil. “Nooit van gehoord. Wat is dat?”
Neuro-copywriting speelt in op hoe het brein keuzes maakt. Je gebruikt psychologische principes om vertrouwen te wekken, twijfels weg te nemen en bezoekers te verleiden tot actie. Denk aan:
Tekststructuur die aansluit bij het leesgedrag van het brein (zoals F-vorm scannenF-vorm scannen beschrijft hoe mensen een webpagina visueel ‘lezen’: eerst horizontaal bovenaan, dan iets lager opnieuw horizontaal, en daarna verticaal langs de linkerkant. Zo ontstaat een F-patroon. Deze scanroutine is puur systeem 1-werk: snel, visueel en… Meer en scannend lezenBezoekers scannen titels, tussenkoppen, opsommingen en visuele elementen zoals vetgedrukte woorden of knoppen. Dit gedrag komt voort uit Systeem 1-denken: snel, oppervlakkig en taakgericht. Daarom is het cruciaal om teksten visueel aantrekkelijk en goed gestructureerd te… Meer).
Taal die antwoord geeft op vragen en emoties oproept.
MicrocopyDit zijn kleine stukjes tekst (zoals op knoppen, foutmeldingen, formulieren) die gedrag sturen en emotie oproepen.
Gerelateerd: CTA, framing, Cialdini, neuromarketing. Meer bij knoppen die drempels verlaagt.
Call-to-Actions die aanzetten tot doen, niet tot denken.
Een offerteknop met “Start mijn project” doet het vaak beter dan eentje met “Verstuur”. Waarom? Omdat het actiegericht én persoonlijk is.
Erik dacht eerst dat SEO los stond van goede contentContent is alle inhoud op je website. Het wordt gebruikt om informatie te delen. Bijvoorbeeld SEO-teksten, afbeeldingen of video’s. Ook podcasts en tools zijn content. Helpful content dat voldoet aan E-E-A-T helpt je bezoeker én… (spoiler: content is SEO). Hij dacht dat conversie alleen op de bedankpagina plaatsvond. En hij was bang de controle kwijt te raken als hij met een SEO-bureau werkte.
Voor Erik herschreef ik de homepageDe homepage is de hoofdpagina van je website. Bezoekers komen hier vaak als eerste terecht.Je plaatst er je USP’s en een call to action. Vanuit de homepage navigeren mensen naar diensten, blogs of contact.Het is…, verbeterde ik de structuur van zijn landingspagina’s en paste ik conversiegerichte copy toe.
We pakten het samen aan:
✔ We kozen (longtail) zoekwoordenZoekwoorden zijn woorden die mensen intypen in Google. Ze worden gebruikt om informatie te vinden. We kennen shorttail en longtail zoekwoorden. Je gebruikt zoekwoorden om je content vindbaar te maken. Goede zoekwoorden sluiten aan bij de… met koopintentie, niet alleen op volume
✔ We maakten aparte landingspagina’s voor populaire diensten
✔ We herschreven teksten met neuro-copy
✔ We kortten conversiepaden in en optimaliseerden CTA’s
✔ We richtten een logische navigatiestructuurDe navigatiestructuur is hoe je pagina’s verbindt via menu’s en links. Een heldere structuur – met contentclusters, silo’s, cornerstone content, een slimme interne linkstructuur en breadcrumbs – helpt bezoekers én zoekmachines sneller de weg te… Meer in
✔ We analyseerden gebruikersdata om afhakers te vinden
De grootste winst zit niet in trucjes of tools. Het begint met inzicht. Begrijpen hoe jouw doelgroep zoekt, denkt en beslist. Welke vragen, twijfels en behoeften hebben zij? En hoe laat jij zien dat jij de oplossing hebt? Erik ontdekte al snel: zoekmachine-optimalisatie en conversie versterken elkaar. Als je het slim aanpakt, gaan meer bezoekers over tot actie — zonder dat je extra hoeft te adverteren.
Dankzij neuro-copywriting ga je als het ware in gesprek met je bezoeker. Dit principe heet de dialoogmethode, ontwikkeld door Dr. Siegfried Vögele. Je schrijft alsof je reageert op vragen die de klant in zijn hoofd stelt. Je neemt twijfels weg en bouwt vertrouwen op.
Daarom vermijd ik zinnen als:
“Wij bestaan al 25 jaar”, “Wij vinden service belangrijk”, of “Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel”.
Dat zegt iets over jou, niet over de klant. Vögele’s methode draait om hún wereld, hún vragen, hún probleem.
Conversiegerichte SEO is effectief voor:
B2B-websites
Dienstverleners
E-commercebedrijven
Of je nu producten verkoopt, leads wilt binnenhalen of meer contactmomenten wilt: een goed converterende website maakt het verschil.
De conversieratio is het percentage bezoekers dat overgaat tot actie: een aankoop, contactaanvraag of offerte.
Conversiegerichte SEO combineert klassieke SEO (zoekwoorden, techniek, linkbuildingLinkbuilding is het actief verzamelen van backlinks naar jouw website. Ze geven je site meer autoriteit in de ogen van Google. Hoe sterker de link, hoe meer linkjuice je ontvangt.) met CRO: conversie-optimalisatie. Een belangrijk onderdeel daarvan is neuro-copywriting. Daarmee vergroot je de kans dat bezoekers niet alleen doorklikken, maar ook contact opnemen of klant worden.
Google beoordeelt websites niet alleen op techniek en zoekwoorden, maar ook op kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarvoor gebruikt het de H-E-E-A-T-richtlijnen. Dat staat voor:
Helpful, Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.
Met andere woorden: is jouw content behulpzaam, deskundig en betrouwbaar? En komt het over alsof jij écht weet waar je het over hebt?
Bij conversie-SEO houd ik hier bewust rekening mee. Ik zorg dat jouw content niet alleen goed scoort in Google, maar ook vertrouwen wekt bij je bezoeker. Door heldere teksten, praktijkvoorbeelden en sociale bewijslast — zoals klantcases of reviews — voldoe je aan de H-E-E-A-T-criteria én verhoog je je conversieratio.
Erik zei het mooi aan het eind van ons traject: “Het voelt alsof ik eindelijk grip heb op iets waar ik eerst geen vat op kreeg. En ik zie het resultaat.”
Wil jij dat ook? Een SEO-strategieEen SEO-strategie is je plan om beter vindbaar te worden in zoekmachines. Het omvat o.a. zoekwoordenonderzoek, contentclusters, technische optimalisatie en slimme interne links. Zo bouw je een sterke topic autority op. Meer die niet alleen verkeer oplevert, maar vooral klanten? Dan nodig ik je uit voor een vrijblijvend gesprek.
Want soms begint conversie gewoon met een goed gesprek.
Vind je dit een interessant en behulpzaam artikel? Deel hem dan met je netwerk: dat wordt erg gewaardeerd!
Je meet het aantal conversies via tools zoals Google AnalyticsGoogle Analytics is net als de Google Search Console een gratis tool van Google. Je gebruikt het om te zien wat bezoekers doen op je website.Bijvoorbeeld: hoeveel mensen je site bezoeken. Je kunt ook meten…. Kijk naar hoeveel bezoekers een actie voltooien, zoals het aanvragen van een offerte. Dit geeft inzicht in het rendement van je website.
Een website converteert goed als hij helder, snel en overtuigend is. Belangrijke elementen zijn een duidelijke structuur, sterke call-to-actions, overtuigende teksten en een mobielvriendelijk ontwerp.
Belangrijke elementen zijn:
✔ Een logische indeling
✔ Duidelijke knoppen (CTA’s)
✔ Neuro-copy die aansluit bij je doelgroep en goed leesbaar is
✔ Vertrouwenwekkende beelden of reviews
✔ Een website die goed werkt op mobiele apparaten
Steeds meer mensen bezoeken websites via hun telefoon. Als jouw website niet goed werkt op mobiele apparaten (ofwel responsive is), haken bezoekers sneller af. Dat kost je dus conversies.